MENU
Головна » 2015 » Липень » 7 » Яценюк назвав умови для транзиту російського газу до Європи
15:07
Яценюк назвав умови для транзиту російського газу до Європи

Київ готовий забезпечити транзит російського газу в Європу за умови підписання нового тристороннього «зимового пакета», за яким в минулому році Росія надала знижку в $ 100 за тисячу кубометрів газу.
Київ назвав умови, за яких гарантує транзит російського газу в європейські країни. «Минулого року ми підписали тристоронню угоду на рівні Україна-ЄС-РФ про гарантії постачання і транзиту газу, додаток до контракту, цього року ми наполягаємо на такій же схемі», - заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, виступаючи на засіданні колегії Міністерства енергетики та вугільної промисловості (цитата по РБК-Україна).
За його словами, ринкова ціна російського газу - $ 250 за тисячу кубометрів, а «росіяни думають, що вони можуть продавати по 300 і говорити, що вони дають 50% знижки». «Це не знижка, це ринок. Ми торік купували по ринку, і в цьому році будемо купувати по ринку. Ми дотувати російської "Газпром" не будемо », - заявив український прем'єр.

Мова йде про продовження газового договору, більш відомого як «зимовий пакет», який був підписаний 31 жовтня 2014 в ході тристоронніх переговорів у Брюсселі Україною, Росією та Європейською комісією. Його дія закінчилася 31 березня 2015, однак 1 квітня Росія продовжила на три місяці (до 30 червня) знижку в $ 100 за кожну тисячу кубометрів (ця знижка була надана «Газпромом» по «зимового пакету»). Таким чином, за умовами додаткової угоди ціна газу становила $ 248 за 1000 кубічних метрів.

Таким чином, Яценюк відповів на умови, висунуті Росією. На початку червня міністр енергетики Олександр Новак заявив, що Москва підпише нову угоду щодо газу з Україною тільки в тому випадку, якщо в ньому будуть прописані зобов'язання як України, так і Євросоюзу. Новак уточнив, що Москва хоче, щоб у документі були закріплені зобов'язання України по купівлі газу і по закачуванню в підземні сховища, а також обсяги і зобов'язання Євросоюзу, який взяв би «на себе питання надання фінансової допомоги».

Прем'єр Дмитро Медведєв в кінці червня заявив, що Росія готова продавати в третьому кварталі газ зі знижкою в близько $ 40 за тис. Кубометрів, щоб кінцева ціна залишилася на рівні другого кварталу ($ 247,18 за 1 тис. Куб. М). «Ми не можемо надавати знижку в колишньому обсязі», - пояснив Медведєв, зазначивши, що раніше від української сторони надійшло звернення з проханням продовжити дію знижки з урахуванням «утрудненою економічної ситуації» (цитата по Інтерфаксу). Російський прем'єр підкреслив, що нова ціна для України буде «порівнянна з рівнем цін для сусідніх країн» і залишиться «конкурентоспроможною і справедливою».
Київ не погодився з умовами на третій квартал (з ціною в $ 247 за тисячу кубометрів і терміном знижки (три місяці замість трьох кварталів) і з 1 липня призупинила закупівлю російського газу. Як заявила українська сторона, що однією з важливих умов відновлення постачань стане «узгодження позиції щодо спірних пунктам як мінімум до завершення першого кварталу 2016 року ».

У «Газпромі» заявили, що повністю відмовляться від транзиту газу через Україну після 2019 року і не відновлюватиме його ні за яких

Категорія: Економіка | Переглядів: 228 | Додав: vitia_shmatko15
Всього коментарів: 0
avatar