MENU
Головна » 2015 » Липень » 8 » Порошенко підписав закони щодо посилення незалежності та здатності Нацбанку
22:43
Порошенко підписав закони щодо посилення незалежності та здатності Нацбанку

Президент України Петро Порошенко підписав зміни до деяких законодавчих актів України про Національний банк України (НБУ), а саме про розвиток його інституціональної спроможності, а також відповідні зміни до Бюджетного кодексу, необхідні для отримання Україною другого траншу МВФ.

Так, на офіційному сайті ВРУ повідомляється, що відповідні законопроекти -№ 2742 та № 2743 «повернуті з підписом президента 8.07.2015».

Як повідомляв УНІАН, 18 червня Верховна Рада України підтримала у другому читанні і в цілому президентський законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо побудови інституційної спроможності Національного банку України», необхідний для отримання Україною другого траншу в рамках програми з Міжнародним валютним фондом.

За інформацією Національного банку, законопроект передбачає посилення фіскальної незалежності НБУ, підвищення ролі Ради Нацбанку в діяльності регулятора, зміна функцій правління і скорочення його складу, а також визначає особливості взаємодії НБУ з іншими органами влади та страхування професійної відповідальності працівників регулятора.

Також 18 червня парламент прийняв у другому читанні і в цілому президентський законопроект «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо побудови інституційної спроможності Національного банку України», необхідний для отримання Україною другого траншу кредиту в рамках програми з Міжнародним валютним фондом.

Згідно з текстом законопроекту, підготовленого до другого читання, перерахування частини прибутку НБУ до державного бюджету здійснюються після підтвердження річної фінансової звітності регулятора зовнішнім аудитом та затвердження радою Національного банку, а також після формування Нацбанком резервів, тоді як раніше НБУ перераховував свій прибуток до держбюджету авансом .

Ця норма, згідно з проектом, буде діяти, починаючи з складання проекту держбюджету України на 2016 рік.

Категорія: Економіка | Переглядів: 235 | Додав: vitia_shmatko15
Всього коментарів: 0
avatar